חָאכְּמַה אַבּוּ מְדִיעִ'ם, אַל-עַרָאגִיב

הצטרפתי לפרויקט הצילום ב-2011 אחרי תחילת ההריסות בכפר כדי לתעד את הפרות זכויותינו ואת היחס של המדינה לבדואים בנגב. אני ממשיכה לצלם ומתעדת גם עם הפלאפון. אני אוהבת לצלם את מה שקורה סביבי ומתעדת את התקיפות של הרשויות על בית הקברות מקום בו אנחנו חיים היום לאחר הריסת הכפר.

סַֿבָּאח אַבּוּ מְדִיעִ'ם, אַל-עַרָאגִיב

קוראים לי סַֿבָּאח אַבּוּ מְדִיעִ’ם. התחלתי לצלם כחלק מהפרויקט לפני שש שנים. התחלתי עם מצלמת סטילס ובהמשך עברתי לצלם גם בווידאו. הצטרפתי לפרויקט כדי לתעד את חיי היום יום שלי וגם כדי להראות את גזל האדמות ואת העוול שהמדינה עושה לנו. פרויקט הצילום נתן לי כוח וביטחון עצמי כדי להוכיח את הקיום שלנו כאן. אני לא מבקשת זכויות – זכויות זה דבר טבעי ובסיסי ששייך לנו ואמור להיות ברור מאליו. מדינת ישראל הוכיחה שהיא מסוגלת לדברים שלא ציפינו להתמודד איתם. אנחנו חיים בכפר ללא תשתיות בסיסיות כמו מים וחשמל.  חזרנו לחיות כמו דור הסבתות והסבים שלנו. החיים קשים במדינה הזאת, אשר טוענת שהיא דמוקרטיתאני לא רואה כאן דמוקרטיה. למרות כל זה, אני שואפת לחיות בחופש ובביטחון. אני מקווה שהילדים שלי יחיו חיים יותר טובים משלי, בלי פשיטות של המשטרה, בלי הריסות ונזקים תמידיים.

אַל-עַרָאגִיב

הכפר אַל-עַרָאגִיב הוא כפר בלתי-מוכר שנמצא מערבית לכביש 40, בין צומת להבים וצומת גורל. עד שהחלה המדינה בהריסות חוזרות ונשנות של הכפר בשנת 2010, התגוררו בו כ-400 תושבים, כיום מתגוררים כמה עשרות תושבים בסמוך לבית הקברות של הכפר וממשיכים לנהל מאבק נגד הריסתו. במרחב הכפר ישנם בורות מים עתיקים, בית קברות שהוקם בשנת 1914, בייקות וסכרים רבים. הכפר אַל-עַרָאגִיב הוקם בתקופה העות’מנית, על אדמות שרכשו תושבי הכפר בתחילת המאה ה-20. בשנת 1953 ציווה הממשל הצבאי על תושבי אַל-עַרָאגִיב לפנות את הכפר באופן זמני, למשך 6 חודשים, בטענה שהמדינה זקוקה לשטח לקיום אימונים צבאיים. לאחר 6 חודשים, בהם התגוררו תושבי הכפר בקרבת קרקעותיהם ובאזורים אחרים בנגב, ביקשו השלטונות לדחות את חזרתם בעוד מספר חודשים, עד שהודיעו לתושבים כי אסור להם לשוב אל הכפר. במהלך השנים לא ניתקו אנשי הכפר אַל-עַרָאגִיב קשר עם כפרם ואדמותיהם, הם המשיכו לעבד את שדותיהם, לרעות את עדריהם בשטח הכפר ולקבור את מתיהם בבית הקברות של המשפחה. במהלך שנות ה-70 הגישו תושבי הכפר תביעות בעלות על קרקעותיהם לפקיד ההסדר. בשנת 1997 החלו עובדי הקק”ל לעבוד באדמות אַל-עַרָאגִיב. אנשי הכפר מחו על העבודות בקרקעות עליהן הם תבעו בעלות וקק”ל נסוגה. החל משנת 2000 החלו תושבי הכפר לעבד את אדמותיהם ולזרוע את השדות. בתגובה, החלה המדינה לרסס את השדות ולחרוש אותם על מנת להשמיד את היבולים. בסוף שנות התשעים וכדי להגן על אדמותיהם מפני עבודות היעור של קק”ל, שבו בני משפחת אבו מדיע’ם, אחת מן המשפחות שהתגוררו בכפר עד לשנת 1953, לחיות על אדמותיהם באַל-עַרָאגִיב.

שירותים ותשתיות
בכפר אַל-עַרָאגִיב לא ניתנים שירותי חינוך ובריאות כלל, ולשם קבלת שירותים אלה נדרשים תושביו להגיע אל העיר רַהַט, מרחק של כ-6 ק”מ מן הכפר, הכפר אינו מחובר לרשת החשמל הארצית, ותושביו משתמשים בפאנלים סולאריים על מנת להפיק חשמל. כיוון שהכפר אינו מחובר למים, נאלצים תושביו להוביל מים במיכליות ממרחק רב, בעלות גבוהה תוך פגיעה באיכות המים.

איומים
האיום המרכזי על הכפר הינו ההריסות, המעצרים התכופים וההתנכלות הבריונית של המנהל וזרועות האכיפה נגד תושבי הכפר. ב-27.07.2010 נהרס הכפר כולו על ידי המדינה, ומאז שבו הכוחות והרסו אותו עוד 165 פעמים (עד נובמבר 2019). ב-12.06.2014 נהרסו מרבית המבנים במתחם בית הקברות של הכפר, בו מתגוררים בשנים האחרונות תושביו. בקיץ 2019, החל המנהל בליווי הסיירת הירוקה ויחידת “יואב” לבצע סיורים, מעצרים והריסות כמעט מדי יום משך חודשיים – בין העצורים  והמעוכבים היו גברים, נשים, קטינים ופעילים ערבים ויהודים שנכחו במקום להבעת סולידריות. במקביל, מתנהלים מספר דיונים משפטיים בעניין הכפר, האחד, בנוגע לקרקעות הכפר עליהן תובעים התושבים בעלות, השני, בנוגע לתביעה אזרחית שהגישה המדינה נגד תושבי הכפר על עלויות שמונה ההריסות הראשונות, ובנוסף, מתנהלים דיונים רבים נגד תושבי הכפר שהואשמו במגוון אישומים במסגרת המאבק.  תושבי הכפר ממשיכים לנהל מאבק על כפרם, שכולל מלבד החזית המשפטית גם מאבק אזרחי במסגרתו נערכת משמרת מחאה שבועית בצומת להבים הסמוכה לכפר, השתתפות בעצרות והפגנות ועוד. התושבים רוצים שהמדינה תכיר בכפרם, ותאפשר להם לחיות ביישוב חקלאי על קרקעותיהם.

שייח’ סיאח נכנס לכלא – מגן זכויות האדם ואחד ממנהיגי המאבק הבדואי על הקרקעות
לאחר שהריסות הכפר החוזרות ונשנות על ידי הרשויות לא גרמו לאנשים לעזוב ואלו המשיכו להתגורר בכפרם, החלו הרשויות להגיש כתבי אישום נגד יושביהם בסעיפים שונים כמו: כניסה למקרקעי ציבור, השגת גבול, הפרת הוראה חוקית, בניה בלתי חוקית, הפרעה לשוטר ועוד. עשרות רבות של תיקים נפתחו כנגד מנהיג המאבק השייח’ סיאח ובני משפחתו. ביום שלישי 21.11.2018 החליט שופט בית המשפט העליון שלא להתיר רשות ערעור לשייח’ סיאח על סעיפי אישום חסרי תקדים כמו כניסה למקרקעי צבור והשגת גבול במקרקעין. מדובר כאמור בקרקעות עליהן הגישה משפחתו תביעות בעלות במהלך שנות השבעים ועליהן התגורר השיח סייח חלק גדול מחיו. על קרקעות אלו מתקיים דיון משפטי שעוד לא הגיע לתומו.   לפי החלטת  בית המשפט, נשלח שייח’ סיאח למאסר ב-25.12.2018 למשך עשרה חודשים, חמישה חודשים על תנאי וקנס כספי בסך 36,000 ש”ח. בינואר 2019, הכריז ארגון אמנסטי על שייח’ סיאח כאסיר מצפון. כמו כן, ב- 30 ביוני 2019 הוציא הדווח המיוחד של האו”ם לענייני מיעוטים הצהרה המביעה חשש כבד ממאסרו של השיח’ ומהקשר ההדוק בין ההתנכלות לשיח’ לבין מאבקו הבלתי-אלים למען זכויות הבדואים על אדמתם בנגב. סיאח שוחרר מוקדם מהכלא ב-23 ביולי, 2019.

אַמַל אַבּוּ קְוִידִר, אַז-זַרְנוּג

שמי אמל אבו קוידר, מהכפר א-זרנוג, כפר לא מוכר. סיימתי תיכון לפני שנתיים ואני רוצה ללמוד עריכת דין, תחום שמענייו אותי מאוד. אני מנגנת על פסנתר וגם אוהבת לשמוע מוסיקה. לאחרונה החלטתי להצטרף לפרויקט מפני שאני מאוד אוהבת לצלם. אני מרגישה שייכת למקום הזה, לכפר שלי, ואני מקווה שאוכל להשאר ושלא שיעבירו אונתנו מכאן בכוח.

חִסִן אַבּוּ קְוִידִר, אַז-זַרְנוּג

אני אם לעשרה ילדים, נולדתי בכפר אַז-זַרְנוּג, גם ההורים שלי והוריהם נולדו כאן בכפר. אני אוהבת לצלם כל דבר, ובדרך כלל אני מצלמת את הסביבה שאנחנו גרים בה, הטבע, הכבשים ואני גם מצלמת את המשטרה כשבאים להרוס בתים. הדבר הכי קשה שעבר עליי היה כשהרסו את הבית שלי לפני חמש שנים, היה קשה מאוד לעמוד בפני המשטרה להגן על הבית שלי ולצלם באותו זמן. אז לא השתתפתי בפרויקט ולכן צילמתי בעזרת הטלפון שלי. היום יש לי כוח ואומץ לצלם יותר בהשוואה לעבר. המצלמה עוזרת לי לצלם לראות את מה שאני מתעדת. היום אני לא מפחדת מאף אחד מכיוון שאני משוכנעת במה שאני עושה. אני אוהבת לצלם מקרוב, ולפעמים כשיש הריסות בכפר הסמוך מרגישה בצער שאין לי רכב על מנת שאוכל להגיע לשם ולתעד מקרוב את הפרות החוק שנעשות שם. אני חולמת שיכירו בכפר שלנו, וחולמת שיהיה לי בית ראוי ושיהיה קבוע והמשטרה לא תבוא להרוס אותו.

אַז-זַרְנוּג

הכפר הבלתי-מוכר אַז-זַרְנוּג קיים עוד טרם הקמת מדינת ישראל ואוכלוסייתו מונה כ- 5,000 איש. משמעותו של שם הכפר היא “ערוץ” או “פלג”, על שם ערוץ הנחל העובר בסמוך לכפר. 

שירותים ותשתיות                                                                                                                          מאז 2003 שירותי הבריאות ניתנים במרפאה שהוקמה בכפר, הפתוחה למספר שעות מוגבל. המרפאה משרתת גם את תושבי הכפרים הסמוכים והצפיפות בה רבה. במקום אין בית מרקחת מאחר ואין תנאי קירור מתאימים. בית הספר נווה מדבר, יסודי וחטיבת ביניים, נפתח בכפר בשנת 2000 ולומדים בו כ-900 תלמידים מאַז-זַרְנוּג ומכפרי הסביבה. בשנת 2018 החלו תושבי הכפר במאבק להקמה של ביה”ס תיכון, עבור למעלה מ-200 תלמידים שאין להם פתרון חינוכי קרוב לבית. עמותת הימין “רגבים” עתרה נגד בנייתו ופתיחתו של התיכון, אך בתאריך ה-29 לאוגוסט 2019, שופטת ביהמ”ש המחוזי בבאר-שבע דחתה את בקשתם למנוע את פתיחת ביה”ס. בספטמבר 2019 נפתח ביה”ס התיכון הראשון בכפר אך במבנים יבילים ובהרשאה זמנית בלבד.  הכפר לא מחובר למערכת החשמל הארצית והכוח מסופק לכפר בעיקר באמצעות פאנלים סולאריים שרכשו תושביו. מים מגיעים לכפר מנקודת חיבור אחת לצינור המים הארצי הראשי הנמצאת כ-1.5 ק”מ מבתי הכפר והם מועברים אל הכפר בצינורות פלסטיק שהונחו על ידי התושבים. 

איומים                                                                                                                                                כמו בכל הכפרים הבלתי-מוכרים, גם באַז-זַרְנוּג מתרחשות לעתים קרובות הריסות בתים. רוב השטח של הכפר מיועד על פי תכנית מטרופולין באר-שבע לשטח ״נוף כפרי חקלאי משולב״ מה שמאפשר הכרה בכפר. חוקרת שמונתה בשנת 2010 על ידי המועצה הלאומית לתכנון ובנייה, הגישה את המלצותיה ברוח זו. אולם, המצב באַז-זַרְנוּג הינו ייחודי מאחר וישנה תביעה לבעלות פרטית על חלק משטחי הכפר. בינואר 2010 הגישה עמותת “רגבים” בקשה לשר הפנים להרוס את כל מבני הכפר בטענה שהם נבנו על קרקע פרטית. בימים אלה (2019), מנהלות רשויות המדינה משא ומתן מול תושבי הכפר אַז-זַרְנוּג בכדי שיעברו אל מתחם 11 בעיר רַהַט. חלק מתושבי הכפר הביעו התנגדות למעבר ליישוב עירוני ודורשים שהמדינה תכיר בכפר במקומו, גם עיריית רַהַט מתנגדת להעברת הכפר אל שטחה והגישה את ערעורה למנהל התכנון הארצי בפברואר 2019.

אַמַל אַבּוּ ג'וּדִה, אַז-זַעַרוּרָה

שמי אמל אבו גודה. נולדתי בכפר אלזערורה ויש לי אחד עשרה ילדים. השתתפתי בפרויקט לפני ארבע שנים. בהתחלה לא לקחתי מצלמה כי לא ידעתי באמת את החשיבות של הצילום והיה לי קצת פחד שאקח את המצלמה ולא אצלם . רציתי בהתחלה רק להשתתף בדיונים ודיבורים ולפני שנה החלטתי לקחת מצלמה וכשלקחתי מצלמה הרגשתי שיש בזה משהו בשבילי וצריך לעבוד על המטרה וגם היתה לי אנרגיה לצילום והתחלתי לצלם אתכל מה שאני רוצה . החלום שלי כאמא, שגרה בכפר שאין בו כלום, הוא הביטחון לילדים שלי שיגורו קרוב אלי ולא יפזרו אותנו, וגם לקבל כל הזכויות שלנו כאזרחים.

צילום פורטרט: חנאן אַבּוּ כאף

 

צלמת מהכפר אַז-זַעַרוּרָה

אני אם לשלושה עשר: שמונה בנים וחמש בנות. אני משתתפת בפרויקט מזה ארבע שנים ומצלמת את חיי היומיום שלנו, את האוכל, מה אנחנו שותים והלחם שלנו. הצילום הוסיף לי ביטחון עצמי, שאני עשיתי משהו, יצרתי משהו. לפעמים קשה לצלם את הדברים והאירועים הרחוקים מביתי בגלל המסורת, אני מפחדת מתגובת האנשים שאינם רגילים לצילום ותיעוד שישאלו מה היא עושה שם, למה היא מצלמת. קשה לי גם לצלם את פקידי הרשויות שמסתובבים בכפר וגם את הכוחות שבאים להרוס, אני יודעת שזה חוקי לצלם אבל הרוב פה לא יודעים את זה. אני חולמת שנחיה חיים בלי פחד כמו שאר האנשים, שיהיו לנו חיים רגילים ושיסופקו לנו שירותים בסיסיים. אני גם מקווה שתהיה דרך סלולה עד הכביש הראשי מכיוון שבחורף קשה מאוד לצאת בדרך העפר שנהפכת לבוץ, וקשה לתלמידי בית הספר לצאת במצב כזה. אני גם מקווה שיבנו תחנה לאוטובוסים ליד הכניסה לכפר כדי להקל עלינו את הגישה לכפרים הסמוכים. המצלמה עזרה לי לתעד את חיי ואת הקשיים שעוברים עלי, אולי מישהו יראה אותן ויושיט יד כדי לעזור.

סֻֿבְּחִיִּה אַבּוּ ג'וּדִה, אַז-זַעַרוּרָה

אני סֻֿבְּחִיִּה אבו ג’ודה מהכפר אַז-זַעַרוּרָה. אני אם לתשעה ילדים, כל יום אני יוצאת לעבודה וכאשר אני חוזרת מהעבודה אני ממשיכה לעבוד בבית כדי לגדל את הילדים שלי. יש לי גם שני בנים בוגרים שלומדים ואני מפרנסת אותם. אני אוהבת לצלם כל דבר יפה: הטבע, העצים ואנשי הכפר. האירוע הכי קשה שעבר עלי הוא כשבאו להרוס את ביתו של בני, לא ידעתי מה קורה לידי משך שלוש שעות בגלל האירוע. כאשר באו להרוס את ביתו של האח של בעלי, אני יצאתי וצילמתי ולא הרגשתי כפי שחשתי בהריסת הבית של בני. אני ובני שלמד באוניברסיטה, היינו חוסכים בכל דבר כדי לבנות לו בית, ובסוף בקלות הם באים להרוס. הדבר היה נורא, נזכרתי בכל העבודה והעייפות והסבל משך שנתיים שהלכו לשווא. המצב גרוע מאוד בכפר, הכפר לא מוכר, ואין רשת מים מסודרת ואין חשמל. בית הפח קר מאוד בחורף, ואפילו אם רוצים לקנות עצים המחיר של משאית עצים שלמה היום הוא בסביבות 4,000 שקלים. אני חולמת שאני והבנים שלי נחייה באושר בכפר שקט בלי בעיות. אני גם רוצה שאשאר בריאה ואעלה לרגל לבית של אללה.

וַדְֿחָה אַבּוּ ג'וּדִה, אַז-זַעַרוּרָה

אני ודחה אמא לבן ולבת , נולדתי בכפר אלזערורה וחייתי את הילדות שלי פה בכפר . אני משתתפת בפרויקט הצילום ” מצלמות החיים בנגב ” כבר חמש שנים. ההשתתפות בפרויקט נתנה לי ידע ומודעות . אני גרה בכפר לא מוכר ואנחנו חיים פה בלי שוויון ובלי זכויות ושירותים בסיסיים . דרך המצלמה שלי אני מצלמת את ההפרות בכפר ואת חיי היומיום ואת הקשיים שאני וילדיי חווים. אני רואה בכך חלק מהמאבק על זכויותינו ועל קולנו ולהראות לעולם את המצב הקשה שאנו חיים במדינת ישראל.

צילום פורטרט: סברין אַבּוּ כאף

אַז-זַעַרוּרָה

אַז-זַעַרוּרָה הוא כפר בדואי בלתי-מוכר שנמצא מזרחית לעיירה כְּסִיפִה, לצד כביש 80, ואוכלוסייתו מונה כ-2,600 נפש. הכפר הוא כפר עתיק, שנוסד עוד לפני קום המדינה ב-1948. הכפר נקרא על שם השיח אַז-זַעַרוּרָה המשמש להכנת תרופות. בכפר בארות-מים וסכרים עתיקים.

שירותים ותשתיות
בכפר אין שירותי בריאות ועל כן נאלצים תושבים לנסוע כ-20 דק’ (מרחק של כ-15 ק”מ) לעיירה כְּסִיפִה על מנת לקבל שירותים בסיסיים. בכפר אין מוסדות חינוך כגון גן ובתי ספר וילדי הכפר נאלצים לנסוע מדי יום לבתי הספר והגנים בעיירה כְּסִיפִה או בכפר הסמוך אַל-פֻרְעָה. בכפר אין כלל כבישים סלולים. מעל הוואדי הסמוך לכפר אין גשר, כך שבימים גשומים כשהנחל עולה על גדותיו, נחסמת כליל הכניסה והיציאה מן הכפר. מים וחשמל אינם מסופקים לתושבי הכפר על ידי הרשויות. את המים מקבלים התושבים דרך כ-10 נקודות חיבור של חברת ‘מקורות’ על הכביש הראשי, מהן נאלצים התושבים למשוך צינורות על חשבונם, כמו גם לספוג את עלות התיקונים והנזילות. גם אספקת החשמל תלויה בתושבי הכפר, כאשר חלקם משתמשים בפאנלים סולריים שעלותם גבוהה מאוד; ישנם תושבים שמשתמשים בחשמל מהעיירה הסמוכה כְּסִיפִה ויש גם מי שמחזיקים בגנרטורים.

איומים
הכפר אַז-זַעַרוּרָה הוא כפר בלתי-מוכר ועל כן נתון בסכנת הריסה ופינוי. לחלק מבתי הכפר יש צווי הריסה ומדי מספר חודשים מתבצעות הריסות בתים בכפר. על פי תכנית מטרופולין באר-שבע, שטח הכפר נמצא באזור נוף כפרי חקלאי משולב, ועל כן, החוקרת שמונתה לבחון את ההתנגדויות לתכנית מטרופולין באר-שבע המליצה לאפשר הכרה בכפר. החל משנת 2004 מבקשת חברת רותם-אמפרט ( חברת בת של כימיקלים לישראל – כי”ח) להקים במקום מכרה פוספטים פתוח. עתירה שהוגשה על ידי עיריית ערד, ארגון עדאלה, תושבי הכפר אַל-פֻרְעָה וארגונים אחרים; דרשה מהמוצעה הארצית לתכנון ובניה להורות על ביטול החלטות המועצה הארצית לפיה תותר במקום כריית פוספטים בטענה שפעילות זו תסכן את בריאותם של תושבי האזור, יהודים ובדואים יחד. בדיון שנערך בבבג”צ ב-27 לפברואר 2019, הוציא ביהמ”ש צו על תנאי למדינה שמטיל עליה את האחריות לשכנע את ביהמ”ש מדוע אל לא להתערב באישור תמ”א 14/ב (הכוללת גם את מכרה הפוספטים בשדה בריר) והורה על החזרת התוכנית אל המועצה הארצית לתכנון ובנייה. ביהמ”ש נימק את החלטתו בכך שהתוכנית לא בחנה מהן ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות על תושבי האזור.

אַמַל אל-עַמוּר, אַס-סִרָּה

כשלימדו אותי איך לצלם הייתי בכיתה ח’. הופתעתי כהשציגו תמונה שאני צילמתי של כוס קפה בדואי עם בית הרוס מאחורה בתצוגה הראשונה על במה עולמית, מכיוון שנכון שבעיני התמונה היתה יפה אבל לא ידעתי שהיא תעניין קהל רחב יותר. צילום זה דבר מעניין, הוא עוזר לי להביע את מה שאני רוצה לספר אבל מתקשה להגיד. לצילום יש כוח בסיפור של הכפרים הלא מוכרים. הכוח שלנו הוא בצילומים ובתיעודים כשאנחנו קרובים למה שמתחרש. התמונות מספריות את הסיפור שלנו. אפילו בעיירה חורה הקרובה ישנם אנשים שלא שמעו על הכפר שלנו. הם חושבים שאנשים שאין להם תשתיות הם אנשים שאין להם כלום. יש לנו שפע של מבקרים, תיירים, משפחה, וכיף וחום בינינו, והתמונות שלנו ממחישות גם את השפע הזה.

אַסְמַאאְ אל-עַמוּר, אַס-סִרָּה

מי לא אוהב לצלם? זו הסיבה שאני משתתפת בפרויקט, להתפתח יותר. אני אוהבת לצלם את עצמי, את הטבע ודברים נוספים.

צילום פורטרט: הֻדָא אל-עַמוּר

הֻדָא אל-עַמוּר, אַס-סִרָּה

אני משתתפת בסדנת צילום כי אני אוהבת לצלם ותמיד אני מצלמת. זו דרך להעביר לעולם את המצב האמיתי שלנו ולהכיר את הכפר. אני אוהבת לצלם את שקיעת השמש והטבע.

צילום פורטרט: אַסְמַאאְ אל-עַמוּר

מַרְיַם אל-עַמוּר, אַס-סִרָּה

אני משתתפת בפרויקט הצילום כי אני שאם אלמד לצלם אני אוכל לצלם את כל המקומות היפים בעולם. אני אוהבת את הדברים עם אור טוב ויפה בו זמנית.

צילום פורטרט: תַסנים אל-עַמוּר

סֻג'וּד אל-עַמוּר, אַס-סִרָּה

הצילום מאוד מהנה ונותן לי אנרגיה חיובית. אני אוהבת את הכפר שלי וכל מה שהוא ירוק כמו העצים והפרחים, והמיוחד בכפרי הוא שקיעת השמש. החלום שלי הוא להיות רוקחת וללמוד את השפה העברית.

תַסנים אל-עַמוּר, אַס-סִרָּה

אני משתתפת בפרויקט הצילום כי אני אוהבת לצלם וגפ להאבק על זכויות הכפר שלי. הדברים שאני הכי אוהבת בכפרי הם: השקיעה, עצי הזית ובעלי החיים. החלום שלי הוא להיות ציירת.

צילום פורטרט: מַרְיַם אל-עַמוּר

אַס-סִרָּה

בכפר הבלתי-מוכר אַס-סִרָּה מתגוררים כ-500 תושבים והוא קיים עוד מהתקופה העות’מאנית. באַס-סִרָּה מספר שרידים המעידים על ההיסטוריה הארוכה של הכפר, כגון מבנים קדומים, עצים, מערות ובורות מים. אדמות הכפר נרכשו בשנות ה-20 של המאה הקודמת ועד היום מחזיקות המשפחות במסמכים המקוריים המעידים על הרכישה. בשנות ה-70 הגישו התושבים תביעות בעלות על הקרקע, אך הן מעולם לא נבחנו.

שירותים ותשתיות
בכפר אין כל תשתיות המסופקות על-ידי המדינה. אספקת המים נעשית על חשבון התושבים דרך חיבור לצינור המים המרכזי שעובר בפאתי הכפר. אין חיבור לרשת החשמל הארצית וכל הכוח מסופק על ידי פאנלים סולאריים פרטיים. בכפר ישנו מסגד קטן שנבנה על-ידי הקהילה ושני משפחתונים שנבנו ע”י התושבים ומופעלים ע”י המשפחות בשיתוף שירותי הרווחה. בכפר אין בית ספר, גן ילדים או מרפאה, על התושבים לנסוע מרחק של כ-12 ק”מ לעיירה הסמוכה כְּסִיפִה, על מנת לקבל שירותים אלה.

איומים                                                                                                                                               על אדמות הכפר מתוכנן אזור התעשייה “קדמת נגב”. המדינה טוענת שאדמות המדינה הופקעו בשנות ה-80 עם הקמת בסיס נבטים הסמוך, אך המידע מעולם לא הובא לידיעת התושבים. בשנת 2006 נמסרו לכל תושבי הכפר צווי הריסה. בית משפט השלום ביטל את צווי ההריסה לבתי הכפר, החלטה עליה ערערה המדינה לבית המשפט המחוזי, שדחה את ערעור המדינה והשאיר את ההחלטה על ביטול צווי ההריסה על כנה.

יוזמות מקומיות
בשנים האחרונות פועל בכפר אתר אירוח, “אירוח בדואי מדהים”, המספק לינה בצימרים, אוהל בדואי, ארוחות וסיורים בכפר ובכפרים סמוכים ליחידים וקבוצות. 

עָאיְשָה אַבּוּ אַלְ-קִיעָאן, אֻםּ אַל-חִירָאן

אני גרה בכפר אֻםּ אַל-חִירָאן ואם לשלושה ילדים ואני מייחלת שישרור בכפר שקט ונחיה בביטחון וחופש. הדבר הכי קשה שעבר עלי היה כשהרגו את יַעקֹובּ והרסו את הבתים. המשטרה פשטה בשעה 5 וחצי בבוקר, היה חושך והיה קשה לראות מה קורה וזה מופיע בתמונות שצילמתי שרובן לא ברורות בגלל החושך. ולמרות החושך צילמתי באומץ. לא ידעתי שיקרה משהו כשהכוחות פשטו, בהתחלה כן הרגשתי בפחד אבל למרות זאת צילמתי. היה מרגש מאוד. צילמתי כדי לתעד ולהראות לכולם מה קרה לנו. קשה מאוד ואפילו בלתי אפשרי לצלם כשאני בעצמי בבעיה. במקרה כזה לא הייתי חושבת על צילום. למשל, אם הבית שלי נהרס, בלתי אפשרי היה מבחינתי לקחת את המצלמה ולצלם זאת.

רִדָֿא, אֻםּ אַל-חִירָאן

שמי רִדָֿא, נולדתי בכפר אֻםּ אַל-חִירָאן וילדתי את ילדיי כולם בכפר אֻםּ אַל-חִירָאן. הדבר הכי קשה שעבר עלי ולא יכולתי לצלם היו אירועי אֻםּ אַל-חִירָאן, כשהרגו את יַעקֹובּ והרסו הרבה בתים בכפר. אחר כך, באה ההחלטה לפנותנו תוך זמן קצר מכפרנו אֻםּ אַל-חִירָאן לעיירה חוּרָה. הצילום מאפשר לי להראות לחברה מה שלא יכולים לראות, איש אינו רואה את הקשיים שעוברים עלינו ואת העוול שנעשה לנו. כאם, החלום שלי הוא שיהיה לי בית קבוע שנחיה בו באושר, ושבניי יהיו מלומדים ומשכילים ושנחייה בשקט ושלווה.

רִמָאל, אֻםּ אַל-חִירָאן

אני עקרת בית ויש לי חמישה ילדים, נולדתי וגדלתי כאן באֻםּ אַל-חִירָאן. אני אוהבת לצלם מכיוון שתמונות יישארו לנו כזיכרון, ולכן אני מצלמת כמעט כל דבר. כשאני במטבח מבשלת אני מצלמת, כשאני עובדת בבית מנקה ושוטפת אני גם מצלמת. אני פשוט מצלמת כל מה שאני עושה או כל מה שמוצא חן בעיניי. אני מפחדת מכיוון שהעתיד שלנו אינו ודאי, אני לא יודעת מה בדיוק יקרה לנו כשיפנו אותנו מכפרנו. חילקו קרקעות למשפחות של הכפר אבל יש עוול גדול, לא קיבלנו חלקות אדמה מתאימות למשפחה שלנו, החלקה קטנה מאוד ולא מספיקה. ועוד לא התחלנו לבנות למרות שניתנה לנו פרק זמן קצר מאוד להכין את הבתים במקום האלטרנטיבי שלנו בעיירה חורה. יום אחרי יום הפחד שלי גדל, הפחד על ביתי וילדיי, הפחד לאבד את כל הזיכרונות שלי מהכפר ומהבית שלי. בכל חלק מהבית יש לי זיכרונות, יש לי דברים יקרים שאני שומרת שנים, אני פוחדת לאבד אותם כשיבואו להרוס פתאום.

צילום פורטרט: נוּרָא מרַחַ׳מָה

רֻקַיָּה, אֻםּ אַל-חִירָאן

שמי רֻקַיָּה , אני בת 27 ואני אם לחמשה ילדים. נשואה ומתגוררת באום אלחיראן מזה שמונה שנים. הדבר שאני הכי אוהבת לצלם הוא את שקיעת השמש והטבע. אני אוהבת לצלם דברים שעוברים עלי כדי שיישארו כזיכרון וכדי שאוכל לראות אותם כל הזמן, ולא משנה אם הם היו עצובים או משמחים. לא הייתי נוכחת באירוע הכי קשה שבו הרגו את יעקוב ז”ל, הלוואי שהייתי, הצטערתי שלא הייתי בכפר. אחר כך הלכתי למקום האירוע, ולא יכולתי לסבול מה שראיתי שם. היה קשה לראות זאת, אני תוהה איך היה לו כן הייתי בכפר באותו עת. עד היום אני לא מבינה איך ולמה הדבר קרה. קשה מאוד לצלם את ההרס והחורבן והריסות הבתים, ובכל מקרה אם צילמנו או לא הדבר נשאר בזיכרון. אני חולמת שחיינו יהיו יציבים, ושתהיה יציבות נפשית לילדים. היציבות היא הדבר הכי חשוב. הנפש צריכה להיות רגועה ויציבה. אנחנו רוצים לחיות בבית שנהיה בו רגועים. אני רוצה לתקן דברים בבית שלי מבלי לחשוב שהוא ייהרס.

אֻםּ אַל-חִירָאן

הכפר אֻםּ אַל-חִירָאן הוא כפר בדואי בלתי-מוכר, 8 קילומטרים צפונית מזרחית לחוּרָה. בכפר מתגוררים כ-370 תושבים. בשנת 1952 נלקחו האדמות של שבט אַבּוּ אַלְקִיעָאן שישב בצפון מערב הנגב לשימוש הצבא, והתושבים נעקרו מן האזור. השבט הועבר ליער להב, עד לשנת 1956. אז, הוחלט לעקור אותו שוב כיוון שהשטח נדרש לשמש את המדינה. בשנת 1956 הועברו אנשי השבט למקומו של הכפר היום. שמו של הכפר נובע משם האזור, ואדי חִירָאן עובר ליד הכפר, והר חִירָאן נמצא בסמוך לו. באזור הכפר ישנן מערות רבות אותן כרו תושבי הכפר על מנת להתגורר בהן ולאחסן בהן ציוד.

שירותים ותשתיות
בשנת 2000, לאחר מאבק של שלוש שנים, קיבלו תושבי אֻםּ אַל-חִירָאן חיבור לנקודת מים במרחק של 8 קילומטרים מן הכפר, ומשכו את התשתיות על חשבונם. בשנת 2010 נותק הכפר ממים לגמרי לאחר שבשנת 2008, וב-2009 – הופחתו מכסות המים שלו. כיום, מביאים התושבים מים במיכליות מן העיירה חוּרָה, בעלות של 85  שקלים לקוב. לאחרונה, אישר בית המשפט העליון את בקשת התושבים להתחבר לצינור מים מרכזי ולהוביל מים באמצעותו אל הכפר, אך הצינור שעובר מרחק גדול, אינו עומד בלחצים, מתקלקל לעיתים תכופות ואין ביכולתו לספק מים באופן סדיר לכלל הצרכים של תושבי הכפר. הכפר אינו מחובר אל רשת החשמל הארצית, ותושביו משתמשים בפאנלים סולאריים שמחירם גבוה מאוד על מנת לקבל חשמל. בכפר אֻםּ אַל-חִירָאן אין שירותי חינוך ובריאות. על מנת לקבל שירותים אלה נדרשים התושבים להגיע לעיירה חוּרָה. לילדי הגן ובית הספר יש הסעה לחוּרָה מן הכביש הראשי.

איומים
כבר בשנת 2003 אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את הקמת היישוב היהודי חירן, במקומו של הכפר אֻםּ אַל-חִירָאן. בפועל, התכנית היא לעקור את אנשי הכפר בפעם השלישית. באותה שנה קיבל הכפר צווי פינוי וסילוק, כאשר בשנת 2004 החלו תושבי הכפר לקבל צווי הריסה על בתיהם. לאחר מאבק משפטי ארוך, בחודש מאי 2015, דחה בית המשפט העליון את הערעור שהגישו תושבי הכפר אֻםּ אַלחִירָאן נגד פינוי הכפר. לפי ההחלטה, ניתן להעביר את התושבים בניגוד לרצונם לחוּרָה ולהרוס את בתי הכפר. בינתיים, קבוצה בשם “גרעין חירן” כבר ממתינה להקמתו של היישוב חירן. אנשיה מתגוררים במחנה יתיר וממתינים ל”עליה לקרקע” מאז 2010. בנובמבר 2013 החליטה הממשלה על התחלת הבנייה של היישוב היהודי חירן תוך 60 יום. בישוב צפויים להתגורר כ-12,000 תושבים. בחודש אוגוסט 2015 החלו העבודות להקמת היישוב חירן בסמוך לבתי הכפר אֻםּ אַל-חִירָאן. בשנת 2017 החלה המדינה לפעול להעברת תושבי הכפר אל העיירה חוּרָה. לאחר משא ומתן ארוך שנקטע והסכמים ששונו מעת לעת, החליטה המדינה ב-10 באפריל 2018 להעביר את אנשי הכפר עד ספטמבר 2018 לשכונה 12 בחוּרָה, שם יבנו בתחילה מגורים זמניים ולאחר מכן בתי קבע. לתושבי אֻםּ אַל-חִירָאן ישנן תביעות בעלות על קרקעותיהם המקוריות בצפון הנגב, מהן כאמור פונו בשנות ה-50.  במהלך שנת 2018-2019 הגיעו דיווחים שונים כי המעבר לחוּרָה מתעכב. על פי דיווח של קלמן ליבסקינד אשר פורסם בעיתון “מעריב” באפריל 2018 חתמו נציגי המדינה על שני הסכמים עם תושבי אֻםּ אַל-חִירָאן: הסכם מסגרת והסכם מפורט. בהסכמים אלו נכתב כי התושבים מתחייבים לפנות את בתיהם ולעבור לעיירה הבדואית חוּרָה והמדינה התחייבה להעניק לכל זוג ולכל אדם מעל גיל 24 מגרש ופיצוי כספי על מבנים שנאלצו להרוס. בנוסף, מי שהיה מוכן לעזוב את ביתו לעבור לדיור זמני באופן מהיר, היה אמור לקבל פיצוי נוסף של 50 אלף שקלים. ההסכם המפורט כלל גם סעיף שמבטיח הקצאה של 70 מגרשים להורים עבור ילדיהם שהיו קטינים בעת החתימה על ההסכם. בפברואר השנה, עתרו מספר תושבי הכפר לבג”ץ וטענו כי ההסכם להקצאת מגרשים לקטינים מהווה אפליה על רקע מגדרי היות והוא מעניק מגרשים חינם לקטינים ולא מעניק מגרשים כאלה גם לקטינות. בתשובתה לבג”ץ טענה פרקליטות המדינה כי חל “בלבול” וכי כל הליך החתימה על הסכם המסגרת הנוסף בין רשות הבדואים לתושבי הכפר מבוטל. לטענת הפרקליטות, ליאיר מעיין (ראש רשות הבדואים) אשר חתם על ההסכם אין כל סמכות בחוק לעסוק בחלוקת קרקעות.  בעקבות אירועים אלו נמצאים תושבי אֻםּ אַל-חִירָאן, שחלקם כבר הרסו את בתיהם בכפר והחלו לבנות את בתיהם החדשים בחוּרָה, במצב של אי-וודאות לגבי העתיד הנראה לעין היות ולפי תגובת הפרקליטות, מדינת ישראל איננה מתכוונת לקיים את ההסכמים עליה היא בעצמה חתמה. 

אירועי ינואר 2017
בשנת 2017, חלה הסלמה במדיניות הריסת הבתים האלימה של הרשויות, כאשר בבוקר ה-18 בינואר של אותה שנה, מאות שוטרים חמושים בתחמושת חיה נכנסו לכפר הבלתי-מוכר אֻםּ אַל-חִירָאן במטרה להרוס שישה מבנים.  תושב הכפר יעקּוּב אַבּוּ אַלְקִיעָאן אסף את חפציו מביתו מפני שלא רצה להיות עד להרס ביתו ונסע ברכבו מהמקום. במהלך נסיעתו, שוטרים שבקשו ממנו לעצור, ירו מספר פעמים לעבר רכבו ופצעו את יעקּוּב. לאחר שנורה ואיבד את שליטתו ברכב, התדרדר רכבו של יעקּוּב במורד הגבעה ודרס למוות שוטר והוא עצמו נותר בשטח ודימם למוות ללא כל טיפול של אנשי הרשויות הרבים שהיו בשטח. המחלקה לחקירת שוטרים והשב”כ פתחו בבדיקה של ממצאי אותו לילה ומח”ש המליצה בסוף דצמבר 2017 לסגור את תיק החקירה נגד השוטרים, היות והשב”כ לא מצא עדויות לפיגוע כפי שנטען על ידי המשטרה, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, ומפכ”ל המשטרה רוני אלשייך, והעבירה את ממצאיה בסוף 2017 לפרקליט המדינה. באפריל 2018  סגר פרקליט המדינה שי ניצן את התיק בטענה ש”לא ניתן להכריע בשאלה אם מדובר בפיגוע” ומבלי לנקות מחשד את יעקּוּב אַבּוּ אַלְקִיעָאן. כתבה של “הארץ”  מגלה כי דו”ח סודי של קצין שב”כ אשר חקר את אירועי ינואר 2017 באֻםּ אַל-חִירָאן, סיכם כי המשטרה נכשלה בהתנהלותה. דו”ח הקצין, המבוסס על ראיות שנאספו בשטח, קבע כי יעקּוּב אַבּוּ אַלְקִיעָאן לא תקף בכוונה את השוטר, אלא איבד שליטה על מכוניתו עקב התנהגות בלתי הולמת של המשטרה. אף כי דו”ח זה נמסר למשרד המשפטים, פרקליט המדינה, שי ניצן, לא הזכיר אף אחד מממצאיו בהצהרתו האחרונה, בטענה כי הראיות אינן חד משמעיות. ראש המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים, אורי כרמל וסגנו לענייני פלילים, שלמה למברגר, התנגדו למסקנותיו של ניצן. יתרה מזאת, התברר כי לאחר שיעקּוּב אַבּוּ אַלְקִיעָאן נפצע על ידי המשטרה, הוא נותר ללא כל טיפול רפואי ואיבד דם רב, דבר שגרם למותו. רופאה משטרתית שהייתה במקום טענה בעדותה כי לא ראתה את גופתו הפצועה של יעקּוּב אַבּוּ אַלְקִיעָאן לפני מותו ולכן לא סיפקה לו כל טיפול רפואי – בניגוד לטענות אחרות שעלו מן השטח אשר גרסו כי הרופאה התעלמה בכוונה מהצורך שלו לקבל טיפול רפואי. עם זאת, היחידה לחקירות שוטרים של משרד המשפטים ופרקליטות המדינה לא הטילה ספק בעדותה, על אף העובדה כי יעקּוּב אַבּוּ אַלְקִיעָאן דימם למוות במשך כחצי שעה. יש לציין כי הקהילה באֻםּ אַל-חִירָאן ותומכיה טענו מלכתחילה כי אַבּוּ אַלְקִיעָאן חף מפשע, אך השר לביטחון פנים גלעד ארדן ומפקד המשטרה רוני אלשייך, האשימו אותו במעורבות בטרור זמן קצר לאחר הארוע ועוד בטרם החלה חקירה. גם לאחר שהיה ברור כי סופק להם מידע כוזב על האירועים שהתרחשו באותו היום, הם סרבו להתנצל או לקבל אחריות על הצהרותיהם הפזיזות והמסיתות.   האירועים של ינואר 2017 בכפר הבלתי-מוכר אֻםּ אַל-חִירָאן, הם דוגמא נחרצת לכך שמדיניות הריסות הבתים והמבנים בקרב האוכלוסיה הבדואית בנגב הינה אלימה וכי בכוחה של מדיניות זו לייצר רק ניכור ותסכול בקרב האזרחים הבדואים בנגב שזכויותיהם מופרות על בסיס יומיומי. רק פתרון אשר מתבסס על שיתוף הציבור ועל הכרה בשאיפותיו, רצונותיו ואורח חייו, יוביל לארגון המרחב באופן שמכבד ומאפשר חיים שוויוניים לכל המתגוררים בנגב, ערבים ויהודים כאחד.

חַ'דִיגַ'ה, בִּיר הַדָּאג׳

אני בת 16, משתתפת בפרויקט הצילום מזה שנתיים, אני אוהבת את הכפר שלי כי הוא קטן ולא כמו העיר הצפופה, הלוואי שלא הפסקתי ללמוד.

 

בִּיר הַדָּאג׳

בִּיר הַדָּאג׳ הוא כפר בדואי שממוקם מערבית לכביש 40 בסמוך לקיבוץ רביבים. תושבי הכפר הנם בני שבט אל-עזאזמה אשר הועברו בתקופת הממשל הצבאי לאזור נאות חובב, אך במהלך שנות ה-90 החליטו לשוב אל האזור הסמוך למקום מושבם ההיסטורי. בבִּיר הַדָּאג׳ מתגוררים כיום כ-6,000 תושבים. בשנת 1999 החליטה ממשלת ישראל להכיר בכפר וכיום הוא אחד מיישובי המועצה האזורית נווה מדבר. שמו של הכפר נובע משמה של באר שנמצאת בכפר המקורי ובסמוך לכפר (באר חיל) ונקראת בערבית “בִּיר הַדָּאג׳”. מרבית תושבי הכפר מתפרנסים מחקלאות, רעיית צאן וגידול גמלים.

שירותים ותשתיות
בכפר המוכר בִּיר הַדָּאג׳ ישנם שני בתי ספר יסודיים, בית ספר תיכון אחד וארבעה גני חובה וטרום חובה. ב-2019 הוקם בכפר מעון היום הראשון. בכפר פועלות מרפאה אחת ותחנה לאם ולילד שמעניקות שירותי בריאות לתושביו. על אף שהכפר בִּיר הַדָּאג׳ הוכר על ידי המדינה כבר בשנת 1999, בתי הכפר אינם מחוברים אל רשת החשמל הארצית ותושביו נאלצים להשתמש בפאנלים סולאריים. כמו כן, בתי הכפר לא חוברו למערכת המים, ותושביו רוכשים מים מחברת מימי-נגב ונאלצים למשוך צינורות להובלת מים לבתיהם מנקודות חיבור המים באופן עצמאי. הבתים בכפר אינם מחוברים למערכת סילוק שפכים ולא פועלים בכפר שירותי פינוי אשפה למעט משטח בית הספר. למעט כביש סלול אחד המוביל לבתי הספר, כל הדרכים בכפר אינן סלולות. אף על פי שתושבי ובתי הכפר לא מקבלים שירותים מוניציפאליים הם החלו להידרש בתשלומי ארנונה שהצטברו לידי עשרות אלפי שקלים בשנים האחרונות. 

מצב תכנוני
לכפר בִּיר הַדָּאג׳ יש תכנית מתאר מאושרת עוד משנת 2003. עם זאת, לאורך 15 שנה לא אושרה כל תוכנית מפורטת ועל כן תושביו לא יכולים לבקש היתרים לבניה. תושבי הכפר מבקשים להתגורר ביישוב חקלאי, בשטח היישוב הקיים כיום, אך המדינה מתעקשת להסדיר את הכפר בשליש משטחו בלבד. בשנת 2015 אישרה הממשלה הקמה של יישוב חדש בשם נווה גוריון, שמתוכנן בחלקו על שטח הכפר ובתי התושבים של ביר הדאג’, אולם בשנת 2018 מנהל התכנון החליט לעצור את הקמתו. בשנת 2017 הכריזה הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב ש”מאמצי ההסדרה” שלה ביישוב כשלו, וקראה להגביר את האכיפה ואת הריסות הבתים נגד תושבי הכפר. בהעדר תכנון נתון הכפר בִּיר הַדָּאג׳ למדיניות הריסות הבתים ולחלק מבתיו ישנם צווי הריסה. כמו כן, תושבים רבים חיים מחוץ לקו הכחול של היישוב. התושבים עומלים ומעוניינים בהמשך תכנון הכפר כיישוב חקלאי, על מנת שיוכלו להמשיך לקיים את אורח חייהם החקלאי-מסורתי באדמותיהם ההיסטוריות.

אֻםּ יוּסֶף מהנגב

אני גרה בכפר תל-עראד. התחתנתי לפני שנה. כאשר התחתנתי ועברתי לתל עראד לא הרגשתי בשינוי כי המצב בכפר שלי דומה למצב בכפר תל עראד. אני מקווה, כאישה, שיהיו לנו הזדמנויות עבודה מתאימות לנשים, במיוחד לנשים שלא למדו ולא היתה להן הזדמנות ללמוד. אני מקווה שיתנו לנו הזדמנות ללמוד, ומקווה שמצבן של הנשים ישתנה לטובה מכל הבחינות. אני מקווה שיהיה לי תפקיד מועיל בחברה.

צלמת מתַל עַרָאד

נולדתי בכפר והילדות שלי היתה פה. אני זוכרת את הילדות שלי שהיתה יפה ופשוטה, למדתי עד כיתה ח’ בבית ספר. מה אני דורשת מהמדינה? שהיא תספק את כל הצרכים והשירותים בכפר שלי, וגם תכיר בכפר. היום אנחנו בשנת 2019 ועדיין אין לנו את הזכויות הבסיסית והאמצעים כדי לחיות בכבוד. הצילום הוא כלי באמצעותו אנו מראים לאנשים את החיים בכפר בהיעדר שירותים וזכויות. החלום שלי הוא שאגיע למטרה שהצבתי לעצמי והיא שאקבל אישור לעבוד בגן ילדים (משפחתון) פרטי משלי.

צלמת מתַל עַרָאד

אם לארבעה בנים ותשע בנות. הילדות שלנו היתה פשוטה ויפה, הייתי רועה את הכבשים. אני זוכרת שכאשר הייתי ילדה לא היו לי משחקים והינו מייצרים את המשחקים שלנו בעצמנו. היינו מכינים כל מיני בעלי חיים מבוץ. הייתה ילדות יפה, לא כמו היום. אני מקווה שאחייה את כל חיי בתל עראד, כי החיים בעיר לא מתאימים לנו מכל הבט, והיום אין לנו תפקיד מכובד, כולנו עובדות בחקלאות ואין לנו כסף לחיות בעיירות ולקנות אדמות. החיים בעיירות יקרים. החלום שלי הוא להמשיך ולחיות בכפר שלי, ושנקבל את כל הזכויות שלנו, וגם שיהיו לנו בכפר את כל השירותים. הצילום נתן לי את היכולת לתעד את כל הרגעים מתי שאני רוצה, למען הזיכרון.

מַרְיַם א-נַּסַאסְרַה, תַל עַרָאד

שמי מרים אלנסאסרה בת 47, גרה בכפר תל- ערד, נשואה 30 שנה ואם לילדה. יש לי פרויקט פרטי בו אני מייצרת גבינות מהכבשים שלי, ויש לי גינה שבה אני שותלת ירקות שונים ואינני צריכה לקנות מהשוק. אני משתתפת בפרויקט הצילום כדי שכולם יראו את הסבל שלנו בכפר הלא מוכר בו אנו חיים וסובלים ממחסור בשירותים.

צילום פורטרט: טניה אייזיקוביץ׳

צלמת מתַל עַרָאד

אני בת 30, נולדתי בכפר אלג’ורף והתחתנתי בכפר תל ערד לפני עשר שנים. לפני שהתחלתי להשתתף בפרויקט הצילום צילמתי בטלפון הסלולרי שלי. אני אוהבת לצלם את החברות והמשפחה. התחלתי להשתתף בפרויקט לפני שנה. כאשר לקחתי את המצלמה שהתחלתי לצלם, זה היה יותר טוב בטלפון, באיכות גבוהה יותר, והתחלתי להבין את הצילום עמוק יותר, לכל תמונה יש משמעות, למדתי שיש לפעול בסבלנות ושקט בזמן הצילום. אני ממשיכה לצלם כי כל יום אני לומדת משהו חדש. השאיפות שלי שתהיה לי מצלמה פרטית ויהיה לי פרויקט מיוחד ללימוד צילום.

צלמת מתַל עַרָאד

השתתפתי בפרויקט התיעוד על מנת לשדר לעולם איך אנחנו חיים בכפר, איך אנחנו סובלים ממחסור במים, בחשמל, ללא תחבורה ציבורית, מחוסר יכולת לבנות ולהתפתח וכמובן גם מהריסות בתים.

תַל עַרָאד

הכפר הבלתי-מוכר תַל עַרָאד ממוקם צפונית מערבית לעיר ערד, ומתגוררים בו כ-1,700 איש. תושביו המקוריים של הכפר הם אנשי שבט הג’האלין, שהועברו משטחי המדינה ב-1951 ומתגוררים כיום באזור מישור אדומים. לאחר קום המדינה העבירה המדינה לאזור עקורי פנים מאזורים אחרים בנגב, מרביתם מאזור אַל-לַגִיִּה. הכפר נקרא על שם האתר הארכיאולוגי הסמוך, תל ערד.

שירותים ותשתיות
בכפר אין כלל תשתיות, הוא אינו מחובר אל רשת החשמל הארצית, ותושביו משתמשים בפאנלים סולריים וגם בגנרטורים. לחלק מהתושבים יש חיבור לנקודת מים של מקורות ממנה הם מושכים תשתיות, אך רוב התושבים מובילים מים במיכליות. למעט הכביש המוביל לבסיס הצבאי הסמוך, אין כבישים סלולים בכפר. חלק מהתושבים חוברו לנקודת מים של “מקורות” בשנת 2018, לאחר שבקשותיהן נדחו עשרות פעמים לאורך השנים. עם זאת, רוב התושבים עדיין נאלצים להוביל מים במיכליות. בכפר ישנו בית ספר יסודי משולב עם חטיבת ביניים, ותלמידי התיכון לומדים בעיירה כְּסִיפִה, מרחק של 10 קילומטרים מן הכפר, שאורך כ-20 דקות נסיעה. בכפר אין מרפאה, ולשם קבלת טיפול רפואי נדרשים תושביו להגיע לעיירה כְּסִיפִה או לעיר ערד, מרחק של 12 קילומטרים מן הכפר, שאורך כ-20 דקות נסיעה.

איומים
הכפר תַל עַרָאד הוא כפר בלתי-מוכר. הוא נתון למדיניות של הריסות בתים והרס יבולים באמצעות חריש על ידי השלטונות. על פי תכנית מטרופולין באר-שבע הכפר נמצא בחלקו על אזור המיועד לנוף מדברי ובחלקו על אזור כרייה וחציבה, בשניהם לא ניתן להכיר ביישוב. כעת רוצה המדינה להפוך את מרחב הכפר לשטח צבאי. התושבים מצידם רוצים להתגורר בתַל עַרָאד, ועל כן מעוניינים שיכירו בכפר במקום בו הוא נמצא כיום. בסמוך לכפר מתוכננת עיר חרדית בשם כסיף, וכן 4 יישובים קהילתיים לאוכלוסיה היהודית שיבנו באזור מבואות ערד.

גְ'מִיעִה, רַחַ׳מָה

שמי ג’מיעה מכפר רַחַ׳מָה , השתתפתי בפרויקט כדי לתעד את החיים שלי והכפר שלנו כמו הריסת בתים , הקושי שסובלים בגלל הפרת הזכויות שלנו .אני לא עובדת וכל הזמן נמצאת בבית , ולכן החלטתי להשתתף ולצלם ולתעד מהבית את החיים שלנו היום יומיים.

צילום פורטרט: נוּרָא מרַחַ׳מָה

נוּרָא, רַחַ׳מָה

שמי נוּרָא, אני חיה בכפר רַחַ׳מָה מאז שנולדתי ובכל לבי מרגישה שייכות למקום הזה. אני אוהבת ללמוד אנגלית. בכפר אין תחבורה ציבורית ואני מאד סובלת מזה כי אני צירכה להגיע ללימודים. אין לנו בכפר חיבור לתשתיות חשמל ולכן יש בעיות בחשמל ובמיוחד בחורף אנחנו נשארים רוב הזמן ללא חשמל.

אחד האירועים שצילמתי ושהרגיז אותי היה כשהרסו את ביתה של שכנתנו. היא הייתה גרה באוהל, ואספה ברזל למכירה על מנת לפרנס את עצמה. המדינה חשבה שאפילו אוהל הוא יותר מדי בשבילה. כאב לי לצלם את זה, היא נשארה ללא בית. לפני שהצטרפתי לפרויקט, כוחות המשטרה באו להרוס את ביתה של דודתי. הם עקרו את עץ הזית שלה, שברו את הפנל הסולארי והסוללות וערמו הכל לערימת עפר. בנוסף, הם ריססו אותה בגז מדמיע. בכיתי כי לא יכולתי לסבול את זה. היה גם מישהו  עם השוטרים שהעליב אותנו ואמר לנו בעברית: “אתם תראו, אני אעקור אתכם מכאן”. הלוואי שכבר אז הייתי משתתפת בפרויקט  כדי לתעד את מה שקרה.

צלמת מרַחַ׳מָה

אני אוהבת לצלם את הטבע. בתמונות שצילמתי לא היה דבר קשה, אבל היה לי חשוב לצלם אותן. הדבר שהכי קשה לצלם הוא הריסות, לפעמים אני פוחדת שייקחו לי את המצלמה. הצילום נתן לי כוח, הוכיח את קיומי ואת נקודת המבט שלי. אני חולמת שיהיה לי מקצוע מתאים לעבוד בו.

סַלִימַה, רַחַ׳מָה

אני אוהבת לצלם את הטבע. בתמונות שצילמתי לא היה דבר קשה, אבל היה לי חשוב לצלם אותן. הדבר שהכי קשה לצלם הוא הריסות, לפעמים אני פוחדת שייקחו לי את המצלמה. הצילום נתן לי כוח, הוכיח את קיומי ואת נקודת המבט שלי. אני חולמת שיהיה לי מקצוע מתאים לעבוד בו.

רַחַ׳מָה

הכפר רַחַ׳מָה נמצא כ- 2-3 ק”מ צפונית מזרחית לעיירה ירוחם, משני צידיו של כביש 204, ומתגוררים בו כ-1,500 תושבים. חלק מתושביו חיים באזור דורות רבים, וחלק מהם עקורי פנים שהועברו אל האזור על ידי המדינה בשנת 1956 מאזור עבדת. הכפר נקרא על שם באר שנמצאת בשטחו.

שירותים ותשתיות
בכפר אין שירותי חינוך ובריאות. התלמידים לומדים בכפרים וָאדִי אַנ-נַעַם, מרחק 35 ק”מ מן הכפר שאורך כ-40 דקות נסיעה, וגַסִֿר אַס-סִרּ, מרחק כ-15 ק”מ מן הכפר שאורך כרבע שעה. לשם קבלת טיפול רפואי מגיעים התושבים למרפאה בעיירה הסמוכה ירוחם, כ-4 ק”מ מן הכפר.

תושבי הכפר מקבלים מים מנקודות חיבור לצינור הראשי על ציר ירוחם דימונה ומושכים מהן תשתיות בעצמם, ישנם תושבים שמובילים מים במיכליות. רַחַ׳מָה לא מחובר לרשת החשמל הארצית ותושביו משתמשים בפאנלים סולאריים וגנרטורים על מנת לייצר חשמל. ישנן משפחות בכפר שאין להן חשמל כלל. בכפר אין כבישים סלולים, תשתיות ביוב או פינוי אשפה.

איומים
רַחַ׳מָה הוא כפר בדואי שנמצא בחלקו בתחום השיפוט של מועצה אזורית רמת נגב ובחלקו בתחום השיפוט של ירוחם. תושביו מעוניינים שיכירו בו כשכונה חקלאית עצמאית שתהיה חלק מהעיירה ירוחם, או כיישוב חקלאי עצמאי. ככפר בלתי מוכר נתון רַחַ׳מָה למדיניות של חלוקת צווי הריסה והריסות בתים.

אַחְלָאם אַבּוּ אַלְ-קִיעָאן, עַתִיר

שמי אַחְלָאם אַבּוּ אַלְקִיעָאן, אני מהכפר עתיר. הדבר שאני הכי אוהבת לצלם הוא את הכפר שלנו, איך הוא נראה, השקט שבו. אנחנו מאד  אוהבים אותו, ולעולם נחיה בו. האירוע שצילמתי ולא אשכח, היה כשהמשטרה באה לבית של אחי. למרות הקושי הנפשי שהרגשתי, צילמתי. לדעתי הדבר הכי קשה שאפשר לצלם זה את הריסת הבתים שלנו. איך אני אוכל לצלם את הריסת הבית שלי? הצילום נתן לי הרבה דברים. ראשית, הפכתי לצלמת כדי להראות לאנשים איך אנחנו חיים. שנית, הצילום לימד אותי הרבה דברים. קודם לא החזקתי מצלמה ולא צילמתי, אבל עכשיו המצב השתנה, אני יכולה לצלם, זה כמובן בזכותכם, תודה לכם. בעבר לא היה לי אומץ לחלום על משהו, אבל עכשיו כשיש לי מצלמה אני יכולה לחלום ולנסות להשיג את החלום שלי. מה שאני רוצה הוא להיות צלמת בחתונות.

 צילום פורטרט: הֻדָא אַבּוּ אַלְ-קִיעָאן

אַמַל אַבּוּ אַלְ-קִיעָאן, עַתִיר

שמי אַמַל אַבּוּ אַלְקִיעָאן, אני מכפר עתיר. אני מצלמת את המציאות שלנו ואיך אנחנו חיים בכפר. אני אוהבת לצלם את הדברים שאני רוצה שיישארו כזיכרון. מספר פעמים היה לי קשה לצלם, לפעמים אני עייפה ולא יכולה לצלם, או שמה שאני רוצה לצלם רחוק ואני לא יכולה להגיע אליו אדם צריך אומץ על מנת לצלם הריסות בתים מכיוון שהדבר הזה הוא דבר נורא בעיניי. מהניסיון שלי בפרויקט למדתי שאנחנו חייבות להראות לאנשים את המציאות שלנו והמצב שבו אנו חיות. אין לנו בכפר בתי ספר, רשת מים, חשמל וגם לא מרפאה. אני מאוד אוהבת לקרוא ספרים והחלום שלי הוא להיות סופרת.

צילום פורטרט: יוסרא אַבּוּ כף

הֻדָא אַבּוּ אַלְ-קִיעָאן, עַתִיר

אני בת 28 ואם לשני ילדים. השתתפתי בפרויקט הַצילום כי זה התחביב שלי, אני אוהבת לצלם מקומות ציבוריים ולצלם את האווירה של החורף, אני אוהבת את החיים בכפר שלי ואת הביטחון שבהם. אני צופה בהרבה סרטי אקשן ואוהבת מאוד לבשל, החלום שלי הוא להפוך לרקדנית היפ הופ.

 צילום פורטרט: אַחְלָאם אַבּוּ אַלְ-קִיעָאן

הדיל, עַתִיר

אני בת 30 ואם לשלושה ילדים. אני עקרת בית, אוהבת מאוד לבשל ואוהבת צילום כי הוא משקף את מה שבתוכי, אני אוהבת חיי חברה ולפגוש אנשים חדשים ואוהבת להסתובב מחוץ לכפר. אני חולמת להיות שפית מפורסמת.

עַתִיר

עַתִיר הוא כפר בדואי בלתי-מוכר הנמצא צפונית-מזרחית לעיירה חוּרָה, וחיים בו כ-700 תושבים. משמעות שמו של הכפר קשורה בשמו של האזור שנקרא בערבית עַתִיר, חִ׳רְבִּת עַתִיר נמצאת מרחק שני קילומטרים מן הכפר. תושבי עַתִיר הם עקורי פנים, בעבר הם חיו באזור וָאדִי זַבָּאלִה (סמוך לקיבוץ שובל). בשנת 1948, לאחר קום מדינת ישראל, הועברו כל מי שהתגוררו מערבית לאזור כביש 264, לצד המזרחי של הכביש. בשנת 1955, הועברו התושבים פעם נוספת, לאזור בו נמצא הכפר כיום.

 שירותים ותשתיות
בכפר עַתִיר אין שירותי חינוך ובריאות. ילדי הכפר לומדים בבתי הספר בעיירה חוּרָה, מרחק של 9 ק”מ שאורך כרבע שעה נסיעה. גם לשם קבלת שירותים רפואיים נאלצים התושבים להגיע לחוּרָה. לכפר עַתִיר ישנה נקודת חיבור לצינור מים ביער יתיר, מרחק של 2 ק”מ מן הכפר, ממנה משכו התושבים תשתיות בעצמם, בעלות של כ-200,000 ש”ח. עלותם של המים גבוהה ועומדת על כ-15 ש”ח לקוב. הכפר אינו מחובר לרשת החשמל הארצית ותושביו משתמשים בפאנלים סולאריים על מנת לייצר חשמל. אין כבישים סלולים בכפר והכביש הראשי (316) שמגיע מחוּרָה, ובעבר תוקן על ידי התושבים, שופץ ונסלל מחדש על ידי הרשויות רק לפני כשנה.

איומים
הכפר עַתִיר הוא כפר בלתי-מוכר שנמצא בסכנת פינוי. בשנת 2004 קיבל כל הכפר צווי פינוי וסילוק. בשנת 2010, בדיון שהתקיים בחודש יולי, החליטה הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים להכיר בכפר עַתִיר, אך התערבות של נציג משרד ראש הממשלה הובילה לנסיגה של הוועדה מהחלטה זו. לאחר מאבק משפטי ארוך קבע בית המשפט העליון בחודש מאי 2015 כי ניתן לפנות את תושבי הכפר לעיירה חוּרָה. כיום, שטח הכפר מתוכנן לייעור, כחלק מיער יתיר, ועל כן הוא נמצא בסכנת הריסה ממשית. על בתי הכפר ישנם צווי הריסה. המדינה מעוניינת שכל תושבי הכפר יעברו לעיירה חוּרָה, אך מנגד אומרים תושבי הכפר, כי כבר הועברו פעמיים ממקום מושבם, ודורשים שהכפר יוכר במקום בו הוא נמצא כיום, כיישוב חקלאי עצמאי. 

צלמת מוָאדִי אַנ-נַעַם

אני אישה מהכפר וָאדִי אַנ-נַעַם, כפר מסורב הכרה. ביחד עם כמה נשים מהכפר השתתפתי בפרויקט לפני ארבע שנים. הפרויקט נועד כדי ללמד צילום ושימוש במצלמה. מכיוון שאנו גרים בכפר לא מוכר, אנו  חשופים בכל עת להריסת בתים. ניצלתי את המצלמה כדי לצלם ולתעד את הרגעים ותהליכי ההריסות בכפר. התמונות בתערוכה מציגות את אורח חיינו כתושבים במדינה המתיימרת להיות דמוקרטית. מהתמונות עולה כי אנו חיים בהיעדר הדברים הבסיסיים ביותר כמו חשמל ותשתיות ושירותים אחרים. תודה לאלוהים וגם לפרויקט שעזר לנו לשפר את הביטחון שלנו, ולהבליט את נושא הכפרים הלא מוכרים, שנהרסים ונמצאים תחת איום תמידי, כך שיהפכו לאחד העניינים של כולם, דבר שיכול להניע את מציאתו של הפתרון המתאים למצב זה בעזרת השם.

וָאדִי אַנ-נַעַם

וָאדִי אַנ-נַעַם הוא הכפר הבלתי-מוכר הגדול ביותר בישראל הנמצא במרחק של כ-4 ק”מ דרומית לבאר שבע לאורכו של כביש 40, ומתגוררים בו כ-13,000 תושבים. בכפר מתגוררות למעלה מ-20 משפחות שונות השייכות למטה אל-עזאזמה – מרביתן עקורי-פנים שהועברו מאזור מערב הנגב בשנות ה-50 והיתר חיו במקום לפני 1948. שמו של הכפר נובע מן האזור המישורי בו נמצא הכפר, שנקרא גם הוא וָאדִי אַנ-נַעַם. למרבית התושבים אין תביעות בעלות בשטח הכפר. בשנת 1974, החלו העבודות להקמת אזור התעשיה רמת חובב בסמוך אל הכפר – אזור תעשייה כימית גדול, המשמש גם כאתר הטמנה לפסולת רעילה. בשנות ה-90 הוקמה בין בתי הכפר תחנת-כוח של חברת החשמל שאף הורחבה בשנים האחרונות.

שירותים ותשתיות
בכפר ישנם מרפאה ומרכז לבריאות המשפחה שנפתחו בעקבות עתירה לבג”ץ הממוקמות בשוליו המזרחיים של הכפר ופועלות בשעות מוגבלות. לכן, רוב התושבים מגיעים לקבל שרותי בריאות בעיירה שְׁגִיבּ אַס-סַלָאם, מרחק של 15 ק”מ מן הכפר. בכפר פועלים שני בתי ספר יסודיים משולבים עם חטיבת ביניים ושני אשכולות גנים, כולם מרוכזים במרכז הכפר ובית ספר יסודי נוסף בשולי המזרחיים של הכפר. מוסדות חינוך אלו נותנים שירות לכ-3000 ילדים, מרביתם נוסעים מרחקים גדולים בדרכים בלתי-סלולות. כיוון שתחנות ההסעות אינן מוסדרות ההגעה והיציאה מבית הספר הופכות מסוכנות ובלתי בטיחותיות, ואף גבתה קורבנות בעבר. תלמידי התיכון לומדים בעיירה שְׁגִיבּ אַס-סַלָאם. ערב פתיחת שנת הלימודים בספטמבר 2013, הודיע משרד החינוך על סגירת בתי הספר בכפר, אך הם נותרו פתוחים כיוון שועד ההורים המקומי ניהל מאבק ממומשך מול משרד החינוך לשיפור מיידי של התנאים במוסדות הקיימים אשר סובלים מצפיפות, חוסר-ניקיון ותשתיות רעועות המהוות סכנה לשלום הילדים. כמו כן, הגיש הועד מספר בקשות להקמת בית ספר תיכון, אך המדינה הציבה כתנאי את הסכמתם לעבור לשכונה הדרומית בשְׁגִיבּ אַס-סַלָאם. לכפר ישנן מספר נקודות חיבור למים, המצויות על כביש 40 והם רוכשים אותם מחברת מקורות במחיר של 8.6 ש”ח לקוב. התושבים נאלצים להניח צינורות על חשבונם על מנת להתחבר אל הנקודות הללו. כיוון שלחץ המים נמוך ומספר הצרכנים לאורך הקו רב, חלק מן התושבים המתגוררים רחוק ממקור המים, נאלצים להוביל מים באמצעות מיכליות בעלויות גבוהות מאוד ואיכות מים ירודה. הכפר אינו מחובר לרשת החשמל הארצית, ותושביו משתמשים בעיקר בפאנלים סולאריים, אף על פי שבלב הכפר ישנה תחנת כוח של חברת החשמל, ומעל בתי התושבים עוברים קווי מתח על-עליון. גם בתי הספר אינם מחוברים לחשמל, ומופעלים באמצעות גנרטורים. בכפר אין כבישים סלולים כלל, ורק לאחר מאבק ממושך של ועד ההורים של בתי הספר, הוצב רמזור על כביש 40 המאפשר את כניסת ויציאת הסעות התלמידים בביטחה.

איומים
האיום המיידי ביותר על הכפר הנו הרחבת אזור התעשיות הביטחוניות המיוחד ברמת-בקע. כיום פועל בעורפו של הכפר אזור ניסוי של תעש, חברה המתמחה בפיתוח וייצור כלי נשק הגורמים לרעש ולנזקים רבים לבתי הכפר ובתי הספר כתוצאה מההדף הנוצר על ידי הפיצוצים. כיום, התוכנית הינה להעביר את אזור הניסויים של IMI מרמת-השרון (שהופרט ומצוי בבעלותה הפרטית של חברת אלביט) לאזור התעשייה רמת בקע ובכך להרחיב אותו באופן שיסכן עשרות אלפי תושבים. מעבר לסכנות הבריאותיות, הרחבת אזור התעשייה תגרום למגבלות בנייה ופיתוח קשות על כ-1,000 בתי מגורים ב-5 כפרים נוספים, מה שעתיד לגרום לעקירה של משפחות מהאזור. ארגון עדאלה ועמותת במקום הגישו התנגדויות אשר נדחו על ידי רשויות התכנון בישראל. התוצאה הצפויה הינה פינוי של המשפחות האמורות, בנוסף לחשיפה יוצאת דופן לחומרים מסוכנים. כמו כן, הכפר נמצא בתוך רדיוס הבטיחות הבריאותי שנקבע סביב המועצה התעשייתית נאות חובב כאזור בלתי ראוי למגורים. על כן, נעשו ניסיונות להגיע להסכמה בין התושבים והרשויות להעברת הכפר כיחידה אורגנית אחת למקום אחר, אך הם כשלו. בזמן שהסוגיה נידונה בבג”ץ, אישרה הממשלה בשנת 2016 את הקמתו של יישוב עירוני חדש עבור תושבי הכפר, דרומית לעיירה שְׁגִיבּ אַס-סַלָאם. תושבי הכפר מתנגדים לפתרון זה, כיוון שמדובר ביישוב עירוני צפוף שלא יאפשר להם להמשיך ולקיים את אורח חייהם החקלאי. התושבים טוענים כי בשל טיפול המפעלים במטרדים ובמזהמים, ניתן לצמצם את רדיוס הבטיחות של נאות חובב, ולהכיר בכפר במקום בו הוא נמצא כיום כיישוב חקלאי. הכפר נתון למדיניות של הרס יבולים והריסות בתים, ועל רבים מבתיו ישנם צווי הריסה.